(បណ្តុំចំណេះដឹង)៖ ស្រ្ដីវ័យក្មេង អាចកាត់បន្ថយហានីភ័យនៃការកើតជំងឺបេះដូង និងជំងឺស្រ្ដូកបាន ដោយគ្រាន់តែញ៉ាំនូវត្រីដែលមានជាតិអូម៉េហ្កា ៣ ខ្ពស់ (ត្រីមានខ្លាញ់) ដូចជាត្រីសាល់ម៉ុនជាដើម។
អ្នកស្រីបណ្ឌិត Marin Strom ដែលជាអ្នកដឹកនាំការស្រាវជ្រាវនេះ បានបញ្ជាក់ថា ការញ៉ាំត្រីក្នុងបរិមាណមួយមិនសូវជាច្រើនក៏អាចកាត់បន្ថយកម្រិតនៃការឈានទៅរកកើតជំងឺសាហាវទាំងពីរនេះបានដែរ ដូច្នេះការរកឃើញនេះនឹងធ្វើឲ្យមនុស្សងាកមកញ៉ាំត្រីឲ្យបានកាន់តែច្រើនថែមទៀត។
អ្នកស្រី Strom រួមទាំងក្រុមរបស់អ្នកស្រីដែលមកពីប្រទេសដាណឺម៉ាក បានកត់ចំណាំថា ភាគច្រើននៃការស្រាវជ្រាវមុនៗ គឺផ្ដោតសំខាន់ទៅលើបុរស ទាក់ទងនឹងទំនាក់ទំនងរវាង អូម៉េហ្កា ៣ និងជំងឺបេះដូង ប៉ុន្ដែការសិក្សាថ្មីនេះគឺផ្ដោតសំខាន់ចំពោះស្រ្ដី។
ការសិក្សាដ៏ធំនេះ បានធ្វើឡើងចំពោះស្រ្ដី ៤៩០០០នាក់នៅក្នុងប្រទេសដាណឺម៉ាក។ អាយុជាមធ្យមនៃស្រ្ដីដែលចូលរួមទាំងនោះ គឺ៣០ឆ្នាំ នៅពេលចាប់ផ្ដើមដំបូងនៃការស្រាវជ្រាវ។
ការសិក្សាដ៏ធំនេះ បានធ្វើឡើងចំពោះស្រ្ដី ៤៩០០០នាក់នៅក្នុងប្រទេសដាណឺម៉ាក។ អាយុជាមធ្យមនៃស្រ្ដីដែលចូលរួមទាំងនោះ គឺ៣០ឆ្នាំ នៅពេលចាប់ផ្ដើមដំបូងនៃការស្រាវជ្រាវ។
ជាលទ្ធផលបានបង្ហាញថា ក្រុមស្រ្ដីដែលទទួលទានសាច់ត្រី បានកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃការកើតជំងឺបេះដូង ជំងឺស្រ្ដូក ឬក៏ជំងឺលើសឈាម បានដល់ទៅ៥០ភាគរយ បើប្រៀបធៀបជាមួយក្រុមស្រ្ដីដែលញ៉ាំត្រីដែរ តែញ៉ាំតិចពេក ឬមិនញ៉ាំទាល់តែសោះ។
សរុបមកវិញ យើងឃើញថា សាច់ត្រីគឺពិតជាមានប្រយោជន៍សម្រាប់មនុស្សគ្រប់វ័យ គ្រប់ភេទ លើសពីអ្វីដែលការស្រាវជ្រាវនេះរកឃើញទៅទៀត។
ដោយ៖ CC
ប្រភព៖ rckbook